Trdelník je oblíbená pochoutka mnoha z nás. Jedná se o sladké pečivo ve tvaru duté kremrole, které si můžeme zakoupit především na trzích. Cena na trzích za tuto pochoutku je však mnohdy i 60 Kč. My si jej vyrobíme za 7 Kč!
Láďa Hruška připravil recept tak, aby zvládl Trdelník doma každý. Samozřejmě stejně chutný.
Budete potřebovat:
2 vejce (6 Kč)
kostka droždí (3,50 Kč)
2 a půl hrnku polohrubé mouky (6 Kč)
1/4 kostky tuku na pečení (7 Kč)
1 hrnek mléka (9 Kč)
3 lžíce moučkového cukru
skořicový cukr
Droždí smíchejte se lžicí vlažného mléka a přidejte trochou cukru. Následně vyčkejte, až vzejde kvásek.
Do připravené misky nasypte polohrubou mouku, přidejte 2 žloutky, poté rozehřátý tuk, moučkový cukr a přilijte zbylé mléko. Nakonec přidejte vytvořený kvásek a vypracujte těsto. Těsto na trdelník nechte nakynout přibližně půl hodiny.
Těsto vyválejte na tenké placky a nařežte na proužky. Připravte si zavařovací sklenici a nařezané proužky kolem ní omotejte. Poté trdelník pomažte bílkem s trochou mléka a vyválejte ve skořici s cukrem. Připravený trdelník dejte péct do předem vyhřáté trouby na teplotu 180 °C na dobu cca. 8 minut.
prdelnik je dobrY
*trdelnik
jojo prdelník :*
Peče se to i s tou sklenicí? Nebo se to sundá. Díky.
se sklenicí – více potom křupe.
nam se to vubec neudrzelo na tech sklenicich a po chvili v troube se uplne rozpadly.. nevi nekdo, co mohl byt duvod??
Dobrý den, rád bych se zeptal jestli se to musí před pečením pomazat bilkem a vyvalet ve skorici. Co ja vím tak se to na ruznych akcich kde se to prodava jen potre maslem a upece a teplé se to vyvali ve skorici
prdelník je velice dobry :)