Gurmánský experimentátor Láďa Hruška se dnes pustil do pivního sýra. Pivní sýr je oblíbená lahůdka mnoha z nás a nyní si ji můžeme udělat i doma.
Láďa pivní sýr vyrobil podle domácího receptu, sýr se hodí třeba na tmavý chléb a nebo například na topinky.
Ingredience na pivní sýr:
- 2 kostky měkkého tvarohu v pozlátku
- 1 hrnek piva
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky mleté papriky
- špetka pepře
Jak na to?
Opět je příprava snadná jako facka. Obě kostky měkkého tvarohu dejte do mísy, osolte, přidejte papriku, kmín a pepř. Koření s tvarohem důkladně promíchejte. Až budete mít promícháno, zalijte pivem a opět promíchejte.
V tuto fázi máte výbornou pivní pomazánku – pokud byste náhodou nevydrželi :-)
Pokud ale vydržíte, pojďte v přípravě dál – vyklopte sýr do hlubokého talíře a přikryjte pokličkou a nebo ještě lépe potravinovou fólií. Sýr nechte při pokojové teplotě 4-5 dnů odpočívat a hlavně zrát. Výsledkem je vrásčitý až narůžovělý sýr. Po 4-5 dnech fólii odklopte a sýr pořádně promíchejte vidličkou.
Pivní sýr servírujte nejlépe na tmavý chléb či topinky posypané jarní cibulkou nebo pažitkou, popř. klasickou cibulí. Dobrou chuť!
A rada na závěr: Používejte zásadně pozlátkové tvarohy, jsou osvědčené, tvarohy z vaniček neuzrají.
Nic noc pouzili jsme vse dle navodu i tvaroh z stribra a vypada to podezrele a chutna takytak…po 4 dnech… Vsem dobrou chut ..i kdyz co je mi po vasi chuti…
Tento pivní sýr už vyráběli naše babičky.Třeba ta moje ,,sýr ještě převářela,, a můžu říct,že chut byla skvělá.
Pokud vím, už pěkných pár desetiletí máme mezinárodní metrickou soustavu měr a vah. V této soustavě neexistují měrné jednotky jako: hrnek, panák, zboží v obalu atd. Je mi jasné, že v receptu není možno uvádět údaje o firmě (reklama), ale normálně dosažitelné údaje v oficiálních normách – to nic neprozrazuje. K výrobě pivního sýru podle uváděného receptu: Marná snaha – i při hledání optiomálních dávek ingrediencí mi v konečné fázi vznikl pěkný blivajs a šel tedy zákonitě do splachvače.
To je snad jediná výtka vůči páně Hruškových receptů mám. Proto mu přeji hodně zdaru v hledání dalších chutných receptur. Mnoho úspěchů přeje Ing.Mervart
Máte naprostou pravdu pane Mervarte, jsem technik tedy si myslím, že mi převody měr nedělají problémy, pokud ze jední o měrovou soustavu SI, která vznikla v roce 1960 ze soustavy metr-kilogram-sekunda. V Č máme povinnost používat soustavu jednotek SI ze zákona č. 505/1990 Sb. ze dne 16. listopadu 1990 a souvisejísích. Má to však jeden háček, toto platí pro subjekty a orgány státní správy, což asi pan Hruška nebude. Nicméně se sluší, uvádět dávkování v receptech v konstantních jednotkách a tou jednotka „hrnek“ rozhodně není. Hrnků je na světových trzích bambilion a ja já mám sakra vědět, který hrnek má autor doma?
K Samotnému receptu, je to prastarý recepr, podle kterého jsem onen sýr jedl již před 64 lety. Od počátků výroby chemického mléka, které nezkysne, ale zhořkne, jsem se o výrobu nepokusil, p. Hruška mi oživil vzpomínky a já teď čekám, zda se to povede. K dávkování, žádné trnky, jen trochu mléka, aby pomazánka nebyla příliš hustá.
Když použijete normální selský rozum a jednotku „hrnek“ budete brát jako poměrnou část, tak to určitě nebude problém ;-)
no tak to si rád přečtu.
ahoj pratele,kolik obsahuje 250 ml. hrnek gramu? Je to treba 170 g hrube mouky,135 g hladke mouky , 170 g krupice,100 g ovesnych vlocek, 250 g ryze, 145 g maku, 250 g sadla, masla, nebo tuku , 230 g oleje ,245 g vody, 250 g mleka, preji vsem hodne stesti pri vareni zdravi vas adam z WIDNE