Pivní rohlíky jsou poměrně oblíbenou pochoutkou. Samozřejmě si je můžete připravit i doma, Láďa Hruška rád řekne, jak na to.
Ingredience:
Tři a půl hrnku polohrubé mouky
vejce
lžíce mléka
lžička soli
kmín, hrubá sůl na posyp
hrnek světlého piva
¾ kostky droždí
velký panák oleje
Toto množství stačí zhruba na dvanáct rohlíků. Cenově vyjdou dvě koruny za kus, v obchodě to může být až trojnásobek.
Postup:
Trochu ohřátého piva a droždí vytvoří kvásek, jenž vlijeme do důlku, který jsme udělali v mouce. Směs pak necháme chvíli kynout a až se v ní začnou tvořit bubliny, dolijeme do ní zbytek piva, olej, žloutky z vajec a zpracujeme těsto, které necháme tři čtvrtě hodiny kynout.
Poté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct kousků. Ty vytvarujeme do bochánků a rozválíme na placky, které srolujeme do podoby rohlíků. Na plechu s pečícím papírem je pečeme v troubě na 200 stupňů Celsia pět až sedm minut, takzvaně „do zlatova“. Předtím je ještě potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a solí.
Vaše komentáře k receptu
Zatím se k receptu nikdo nevyjádřil. Buďte první!