Švestkové knedlíky

Autor receptu Láďa Hruška

svestkove knedlikyLáďa dnes dostal recept na švestkové knedlíky. Klasika všech klasik české kuchyně, dalo by se říct. Ale to by nebyly naše recepty, kdyby to bylo na klasický způsob :) Náš dnešní recept na švestkové knedlíky je přímo od našich babiček jde o ryze staročeský recept, který zvládne fakticky každý, neboť základ tvoří jen 3 suroviny a špetka soli. A překvapivě je velice rychlý, protože knedlíky jsou z nekynutého těsta.

Ingredience:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek horké vody
  • špetka soli
  • švestky

Jak na to? Polouhrubou mouku a sůl nasypeme do mísy a zalijeme horkou vodou. Mícháme a mícháme, dokud nevznikne těsto.  Až máme těsto hotové, necháme ho chvilku odpočinout. Poté z něj uděláme váleček, který potom ručně zplácneme.na placku vyskládáme švestky, nakrájíme těsto a kolem švestky uděláme klasicky kuličku, kterou vyválíme v mouce. Knedlíky dáme do vroucí vody na dobu zhruba 7 minut, než vyplavou nahoru.

Knedlíky dozdobíme cikrem, mákem, přelijeme máslem a sníme :-)

Švestkové knedlíky

Dobrý recept? Dejte mi like a sdílejte ho :-)

O autorovi

Hruška

Ladislav Hruška je reportér a moderátor televize TV NOVA. Znáte ho především jako Potravinového inspektora a nyní ho můžete vídat v roli "kuchaře" amatéra v titulu Levně a chutně, kde ukazuje jednoduché a levné recepty.

Vaše komentáře k receptu

  1. Marie říká: 27.9.2014

    Podle tohohle receptu jsou trošku gumové, v knize Vaříme s Láďou Hruškou je ještě trošku bílého jogurtu, po kterém jsou knedlíky absolutně bravurní

  2. Helena říká: 19.10.2014

    Hned kdyz jsem videla na Nove tenhle recept a Ladu v akci (haha.. vytvaruj plocheho hada..), zkusila jsem je na chalupe v Krkonosich, z vlastnich svestek, UZASNE !!!! od te doby jsem je delala uz poctvrte, ted jsem zpatky v Amsterdamu a nastesti (!!) jsem tu jeste mela ceskou mouku (to tu oni neznaji :-( I jsem si privezla nase svestky :-) Muj kamarad se mnou knedliky dneska vyrabel, aby se to naucil… Lada Hruska je FANTASTICKY :-) diky nemu jsem se po letech vratila k memu oblibenemu pokrmu :-)

  3. Walter říká: 16.11.2014

    Dávám zásadně hladkou mouku.Je lepší přidat lžíci sádla.Jsou měkoučké a vláčnější těsto.

  4. Lucie Nova říká: 13.8.2016

    ?Co to ma byt za recept? Nebude to testo hodne lepkave? Moc se mi to nezda

Přidat komentář