Pečené želvičky

Autor receptu Láďa Hruška

želvičkyKulinářský samouk a experimentátor Láďa Hruška poteší dnešním receptem především děti. Rodiče možná trošičku potrápí, ale výsledek za to stojí. Recept na želvičky, které skvěle chutnají a parádně vypadají. A jak všichni víme, jíme z půlky očima :)

A proč želvičky? Kvůli vzhledu, nemusíte se bát, že budeme připravovat želví maso. Jde o mleté maso, ze kterého vytvarujeme želvičky. Můžete udělat dle vlastní iniciativy i celou ZOO :-))

Budete pitřebovat:

  • mleté maso
  • vejce
  • slaninu
  • párky
  • koření
  • hořčici
  • česnek
  • strouhanku

Pro vnitřek použijeme mleté maso, postup a složení ingrediencí je stejné, jako když děláte karbanátky. Tzn. mleté maso smícháme s vejcem, prolisujeme stroužek česneku, přidáme hořčici, sůl, pepř, majoránku. Vše spolu důkladně promácháme – prohněteme v rukách a vytvarujeme bochánky ve tvaru těla želvičky.

Krunýře vytvoříme ze 3 plátků anglické slaniny.  Ty nejprve rozkrojte na polovinu, aby byly tenčí. Vezmeme tři a tři a dáme je křížem na mleté maso, vytvoříme tak strukturu „mřížek“. Dále vezmeme párky a nakrájíme jej na třetiny.  Ty zastrčíme do mletého masa a vytvoříme tak „nožičky“, „hlavičky“ a třeba i „ocásky“ – dle libosti párky nakrojte, abyste docílili potřebných detailů, jako „drápky“, atp :-)

Želvičky vyskládáme na plech na pečící papír, přikryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 30 minut, poté sundáme alobal a necháme dopéct ještě asi 15 minut, aby byla kůrka do zlatova.

Pečené želvičky

Dobrý recept? Dejte mi like a sdílejte ho :-)

O autorovi

Hruška

Ladislav Hruška je reportér a moderátor televize TV NOVA. Znáte ho především jako Potravinového inspektora a nyní ho můžete vídat v roli "kuchaře" amatéra v titulu Levně a chutně, kde ukazuje jednoduché a levné recepty.

Vaše komentáře k receptu

  1. Jitka říká: 7.10.2014

    Chápu, že z ingrediencí lze sestavit různé zvíře nebo předmět, ale proč péct „želvu“? Svému dítěti rozhodně na talíř „želvu“ nedám. Nechci, aby se mu při pohledu na živé nádherné exotické zvíře sbíhaly sliny.
    Když už vyobrazovat zvířata, tak ty, které máme opravdu na talíři. Ať víme co jíme ;)

  2. LUCIE DREVENAKOVA říká: 21.10.2014

    BYLO TO MOC DOBRÝ ALE PRÁVĚ KULI TÝ ŽELVIČCE SE NA TO DĚTI MOC TĚŠILY SUPER

  3. Jarmila Stavrevová říká: 17.11.2014

    Když jsem řekla naší sousedce, že jí přinesu ochutnat pečenou želvičku, tak mi řekla, že tyhle potvory nejí, jak byla překvapená, když jsem jí přinesla. Když byla u mladých, dělal je také, když přijela, tak říkala, že mladá říkala, že je to drahý a že to stejně nejí a vnoučata teď chtějí, aby jim pekla želvičky alespoň jednou týdně s bramborovou kaší.

    • pavlyk říká: 9.12.2014

      prima komentář – hlavně ta poslední věta je perla… :-/

  4. Cyric říká: 12.12.2014

    Tenhle recept obíhá internet už dobrých 10 let.

Přidat komentář