Lahodný domácí jogurt

Autor receptu Láďa Hruška

Domácí jogurtLéty prověřený recept na jogurt, který uděláte doma i bez jogurtovače! Láďa Hruška od vás dostal desítky receptů na domáci jogurty, ale jeden ho zaujal nejvíce. A je jen ze dvou surovin. Pojďme si ho vyzkoušet.

Jediné, co budeme potřebovat je plnotučné mléko a jogurt s živou kulturou.

Celý recept spočívá v tom, že nalijeme plnotučné mléko do hrnce a pomalu jej přivedeme k mírnému varu. Ve chvíli, kdy nám mléko začne bublat plotnu vypneme a necháme mléko chladnout. Poté co nám mléko chladne, měl by se na jeho povrchu vytvořit škraloup. Ten nám indikuje poctivé mléko. Škraloup odstraňte.

Poté co vychladne tak, že v něm udržíme prst, je na čase přidat živou kulturu z jogurtu. Přidejte dvě lžíce a zamíchejte. Pozor – pokud bude mléko horké, může živou kulturu zabít. Pokud bude studené, nemusí se proces „rozjet“. Mléko by mělo být vlažné.

Poté co jogurt v mléce rozmícháte, naplňte připravené sklenice a dejte je na 8 hodin například do peřin. U zrajícího jogurtu je velmi důležité, aby měl stálou teplotu.

Po 8 hodinách čekání máte hotový jogurt, ve kterém bude stát lžíce!

Lahodný domácí jogurt

Dobrý recept? Dejte mi like a sdílejte ho :-)

O autorovi

Hruška

Ladislav Hruška je reportér a moderátor televize TV NOVA. Znáte ho především jako Potravinového inspektora a nyní ho můžete vídat v roli "kuchaře" amatéra v titulu Levně a chutně, kde ukazuje jednoduché a levné recepty.

Vaše komentáře k receptu

  1. eva říká: 4.9.2014

    Recept normál, ale Ládík zapomněl napsat, že skleničky a víčka (pokud nejsou z umělé hmoty )je třeba vyvařit . Pokud se víčka nemohou vyvařit, omýt v horké vodě.
    Při výrobě potravin mléka je důležitá hygiena.

Přidat komentář