Jablečné velehory

Autor receptu Láďa Hruška

velehoryMáme tu jablečný týden. Dnes Láďa Hruška upekl dezert s názvem Jablečné velehory nebo také známý jako Tátovy velehory.

Jablečné velehory nebo též tátovy velehory jsou velmi snadné na přípravu a díky množství použitého ovoce vydrží i tam, kde se po každém dezertu jen zapráší.

Ingredience na velehory:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 kostka másla
  • 2 vajíčka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky zakysané smetany
  • 10 jablek
  • skořivový cukr

Postup v přípravě velehor:

Nejprve omyjeme a očistíme jablka. Odstraníme jadřínce a jablka rozkrojíme na polovinu. Až budete mít jablka připravená, vezměte plech, vyložte jej pečícím papírem a pečte je asi 15 minut v troubě předehřáté na 160 stupňů. Následně plech z trouby vyndejte a nechte ovoce vychladnout.

Ze zbývajících surovin vypracujte hladké těsto, které rozdělte na dvě poloviny. Obě poloviny rozválejte na pomoučeném válu na tenké pláty.

Jeden plát těsta dejte na papírem vyložený plech, navrch pokladejte pečená jablka, posypte je dle chuti cukrem nebo skořicí a přiklopte druhým plátem těsta.

Dejte pozor, aby těsto na jabkách dobře přilehlo a nikde nebyly bubliny. Pečte v předehříté troubě na 200 stupňů po dobu cca 40 minut.

Po vychladnutí můžeme na „velehory“ z cukru udělat cukrové závěje. Dobrou chuť!

Jablečné velehory

Dobrý recept? Dejte mi like a sdílejte ho :-)

O autorovi

Hruška

Ladislav Hruška je reportér a moderátor televize TV NOVA. Znáte ho především jako Potravinového inspektora a nyní ho můžete vídat v roli "kuchaře" amatéra v titulu Levně a chutně, kde ukazuje jednoduché a levné recepty.

Vaše komentáře k receptu

  1. Kaja schumi říká: 17.2.2015

    Moc dobre namka

  2. simi říká: 16.6.2016

    dneska nemám doma zakysamou smetanu mohlo by to být bez ní???

Přidat komentář