Domácí kečup

Autor receptu Láďa Hruška

Dáváte si do jídla či k příloze kečup? Určitě víte, že jsou an trhu dobré, ale i špatné kečupy, které obsahují nemalé množství chemických konzervantů a jiných, jak říká Roman Vaněk „malých pomocníčků“.

Dnes vyzkoušíme recept na lahodný domácí kečup, který bude 100% přírodní. Výhodou domácího kečupu je stejně jako u kompotů a jiných zavařenin skutečnost, že sami víte, co jste do něj dali a můžete si sami vybrat kvalitní kousky ovoce a zeleniny – v našem případě samozřejmě rajčat :-)

A jak tomu je u našich receptů zvykem, levněji než v obchodě.

Budete potřebovat:

  • 11 vyzrálých rajčat (35 Kč)
  • 5 jablek (20 Kč)
  • 3 velké cibule (10 Kč)
  • 1 lžíce soli
  • 4 hřebíčky
  • 1/2 lžíce skořice
  • 1 bobkový list
  • 1 hrnek cukru (5 Kč)
  • 1/2 hrnku octa (2 Kč)

 

Postup je snadný!

Nejprve očístíme rajčata a cibuli a nakrájíme je na kostičky. Poté oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme je též. Až budete mít nakrájenou zeleninu i jablka, dejte je do hrnce, přidejte zbylé ingredience a nechte vařit.

Po cca jedné a 3/4 hodině vaření směs rozmixujte a vařte dalších 15 minut. Směs přeceďte a hotový domácí kečup nalijte do vyhřátých a sterilizovaných sklenic, které poté otočte dnem vzhůru jako když jsme dělali domácí jahodovou marmeládu a nechte vychladnout.

Domácí kečup

Dobrý recept? Dejte mi like a sdílejte ho :-)

O autorovi

Hruška

Ladislav Hruška je reportér a moderátor televize TV NOVA. Znáte ho především jako Potravinového inspektora a nyní ho můžete vídat v roli "kuchaře" amatéra v titulu Levně a chutně, kde ukazuje jednoduché a levné recepty.

Vaše komentáře k receptu

  1. Karel říká: 8.9.2014

    Kečup je vynikající ale moc sladký, řidký jak ho zahustit

  2. Antonín říká: 19.8.2015

    Kečup jsem uvařil a udělal jsem hned dvě dávky,jednu normální podle receptu a do druhé jsem přidal feferonky,aby to bylo pikantnější.Obě dvě jsou hodně dobré a docela jednoduché.Doporučuji všem.Díky za recept.

  3. Antonín říká: 19.8.2015

    Karle vař ten kečup o deset až patnáct minut déle,on se ti zahustí.

  4. zdena říká: 28.9.2015

    Karle, je třeba ho po rozmixování a přepasírování déle redukovat:)

Přidat komentář