Domácí bramborové chipsy

Autor receptu Láďa Hruška

bramborové domácí chipsyMáte rádi chipsy? Tak to vás dneska potěšíme. Gastro pokušitel Láďa Hruška vyzkoušel řadu receptů na bramborové lupínky, chcete-li chipsy. Nakonec našel jeden, na které nepotřebujete žádný tuk! A příprava je do 5 minut.

Na výrobu nepotřebujete nic speciálního, vystačíte si s běžným vybavením domácností. Ukážeme si dokonce dva recepty na domácí bramborové chipsy.

Hlavní ingrediencí jsou logicky brambory. Nemusíte je vůbec škrábat, postačí důkladné omytí pod studenout vodou.

Brambory nakrájejte na cca dva milimetry tlusté plátky a hned je dávejte do mísy se studenou vodou – důvod je ten, aby jednak pustila škrob a druhak nám neoxidovala, tedy nehnědla. Až budete mít brambory nakrájené, vodu z misky vylijte a brambory ještě propláchněte. Kdy jsou brambory propláchnuté? Pokud je voda po propláchnutí čistá.

Postup první – chipsy z trouby

Brambory vyskládejte na utěrku nebo ubrousek a vysušte je. Následně zakápněte olivovým olejem a osolte. Dále chipsy vyskládejte na plech, resp. na vyložený pečící papír a pečte v troubě na 200 stupňů do zlatova. Doba pečení je zhruba půl hodiny. Bramborové chipsy jsou křupavé, nenasáklé olejem a velmi chutné.

Postup druhý – chipsy z mikrovlnky s 0% oleje

 

Druhý postup je dokonce možný bez použití olivového oleje. Brambory propláchněte jako při prvním postupu a pak je vyskládejte na talíř, který dejte do mikrovlnky na plný výkon. Podle výkonu vaší mikrovlnné trouby lupínky pečte do zlatova, u běžné mikrovlnky by doba měla být zhruba 5 minut.

Dobrou chuť!

Domácí bramborové chipsy

Dobrý recept? Dejte mi like a sdílejte ho :-)

O autorovi

Hruška

Ladislav Hruška je reportér a moderátor televize TV NOVA. Znáte ho především jako Potravinového inspektora a nyní ho můžete vídat v roli "kuchaře" amatéra v titulu Levně a chutně, kde ukazuje jednoduché a levné recepty.

Vaše komentáře k receptu

  1. Radka říká: 6.10.2014

    Brambůrky výborné.Již dvakrát jsme je s 8letou dcerou Danielkou dělali a včera dokonce jako přílohu k masu a zelenině(plátky silnější cca 0,5cm a pekli pouze s nádechem do hněda.Byly měkké a snad lepší, než hranolky.

Přidat komentář